СБР – „Мари“ Несебър

Процедури

СБР – „Мари“ Несебър

Процедури

Организацията на рехабилитационната дейност се осъществява от лекар физиотерапевт, лекар невролог, медицинска сестра, рехабилитатори, калолечител, водолечител и масажисти.

Лечебното заведение работи по следните направления:

N

НОИ

N

Клинични пътеки

№258, №259, №260 , №261, №262 , №263 , №265
N

Свободен прием

Калолечение

Лечебната кал се използва за лечение на всички видове заболявания на опорно-двигателния апарат, на периферната нервна система, гинекологични и андрологични заболявания, стерилитет, както и кожни заболявания.

Нанесената по кожата затоплена поморийска кал има три действащи фактора-топлинен, химичен и механичен. Резултати от процедурата: повишава дишането на тъканите, стимулира обмяната на веществата, активизира ензимите, повишава снабдяването с кръв. Всичко това намалява болката и отоците (ако има такива) на ставите.

Прилагаме я и по гръбначния стълб. Калолечението се комбинира с апаратна физиотерапия, лечебна физкултура, кислородна терапия и др.

Поморийската кал има и профилактично действие в комбинация с благоприятния морски климат.

Компреси с луга

Компресите с луга имат силно изразен противовъзпалителен, болкоуспокояващ ефект за приложение при болки в шията, кръста, коленните и раменните стави, ръцете и др.

Физиотерапия

Физиотерапията се извършва посредством терапия с нискочестотни и средночестотни токове подходящи за лечение на болки в ставите, заболявания на ушите (отит), синузити, стимулация на увредени мускули, дископатия и дискова херния.

В заведението се извършват и терапии с ултразвук , магнит, соленоид (арка), йонофореза, електрофореза, лимфен дренаж, лазер и др.

Лимфен дренаж

Болницата разполага с апарат за лимфен дренаж /т.нар. пресотерапия/, използван за цялостна детоксикация на организма, лимфен дренаж, отслабване, намаляване на целулита и заглаждане неравностите по кожата, оформяне на тялото, подобряване на мускулния тонус, подобряване на метаболизма и кръвообръщението на тялото, релаксация.

Кинезитерапия

Чрез кинезитерапията можете да се включите в груповите занимания или да изработите съвместно с нашите рехабилитатори индивидуална програма за лечебна физкултура, аналитична гимнастика и специализирана лечебна гимнастика с механотерапия, използвана при лечението на заболявания като коксартроза, дископатия, дискова херния и др

Лечебен масаж

Болницата предлага лечебен и релаксиращ масаж, чието благотворно действие намалява умората в мускулите, възстановява нормалния тонус и премахва болката в тялото.

Използваните натурални продукти и етерични масла възстановяват баланса на тялото, подобряват състоянието на кожата и имат силно изразен тонизиращ и успокоителен ефект.

Хидро масаж

На разположение на нашите гости са хидромасажни вани за подводно-струев масаж, извършван от нашия медицински екип. Ваните имат релаксиращо и ободряващо действие в зависимост от добавените продукти, които могат да бъдат морски соли, водорасли, билкови екстракти, етерични есенции и др.

Лазер

Нискоинтензивното (меко) лазерно излъчване няма вредно въздействие върху организма, а води до бързо и благоприятно повлияване.

По-важните биологични ефекти на лазерното лъчение са:

N
Интензифициране на метаболитните процеси
N
Стимулиране на регенеративните процеси
N
Активиране на имунната система
N
Противовъзпалително действие
N
Стимулиране на активността на важни биоенергетични ферменти.

Лазертерапия се прилага при:

N
Дегенеративни, възпалителни и травматични заболявания на опорно – двигателния апарат като артрози, артрити, тендовагинити, епикондилити, дисторзии, контузии, следфрактурни състояния
N
Заболявания на нервната система – плексити, радикулити, дископатии, неврити, херпес зостер, травматични лезии на периферни нерви и др.

Вакуумтерапията, комбинирана със стимулация с ток, се извършва посредством вакуум електроди, които могат да бъдат свързани с аспирационна помпа. Създава се отрицателно налягане и третираните тъкани се кръвоснабдяват активно (хиперемия), а това усилва ефекта от терапията. Тази терапия е полезна за лечение на всички форми на съдови заболявания, засягащи долните крайници: атеросклероза на долните крайници, болест на Бюргер и болест на Рейно, както и всички форми на венозна и/или лимфна недостатъчност, като отоци на краката, лимфедем, флеболимфедем и целулит.

Вакуум терапия

Вакуумтерапията е метод, който използва действието на вакуума върху тялото за стимулиране на тъканната микроциркулация и детоксикацията и за намаляване на възпалителните промени. Първоначално се създава вакуум, а след това компресия. Това стимулира венозната и лимфна циркулация, снабдяването на тъканите с кислород, обмяната на веществата и отделянето на токсини. Чрез увеличаване притока на кръв в периферните тъкани концентрацията на кислород значително се увеличава, а на въглеродния диоксид – намалява. Подобряването на кръвообращението влияе благоприятно върху обменните процеси в капилярите и намалява венозния застой, който е основната причина за варикозните вени и венозната недостатъчност.

Кислородна капсула

Лечебен ефект :

N
капсулата има обезболяващ ефект;
N
душ Виши и хидромасажа превъзходно понижават теглото и повдигат настроението;
N
процедурата способства за отнемане на стреса, хроническата умора и депресивните състояния;
N
Улеснява се извеждането от организма на токсини и шлаки. Топлата пара и инфрачервената топлина нагряват кожата и разтварят порите. При това се засилва потоотделянето, а заедно с потта от организма се извеждат и всички вредни вещества, като в същото време се усвоява чистия кислород.
N
органите и тъканите по-добре се снабдяват с кислород, започвайки от сърцето, и завършвайки с малките капиляри

Фототерапевтен тунел

Модерната цветна светлинна технология съчетава четирите цвята светлинни вълни с дългите инфрачервени лъчи и комбинацията между тях има перфектно въздействие върху състоянието на тялото. Те позволяват ефективно дълбоко проникване на интензивната пулсова светлина със специфични дължини на вълните в меките тъкани и това стартира фотобиологичните им лечебни ефекти. Те активират клетките, разширяват кръвоносните съдове, стимулират кръвообращението, ускоряват освобождаването от токсини, подобряват алкално-киселинното равновесие, облекчават болката и укрепват имунитета.

Когато се подобрява циркулацията, отвеждането на токсичните остатъци от обмяната на веществата се ускорява и това облекчава работата на черният дроб и бъбреците. Ускорява се извеждането от организма на тежки метали , понижава се нивото на млечната киселина и това на пикочната киселина. При оптимизирано кръвообращение и капилярна дилатация, хранителните вещества се приемат от всички части на организма по-пълноценно, така че обмяната на веществата се подобрява, клетките се регенерират, сърцето се облекчава и кожата става красива и копринено гладка.

Ефекти на червената светлина

N

Въздействие:

стимулиращо и затоплящо, активира клетките, подобрява сърдечния ритъм, мозъчната дейност и дишането
N

Физиотерапевтични функции:

използва се за отстраняване на бръчки, петна и акне, стимулиране на кръвообращението и обмяната на веществата, ревитализиране на кожната тъкан.

Ефекти на жълтата светлина

N

Въздействие:

стимулира нервите, регулира кръвното налягане, ускорява пулса, укрепва имунитета, подобрява храносмилането.
N

Физиотерапевтични функции:

подобрява усвояването на кислород, стимулира кръвообращението, ревитализира кожата и активира храносмилането.

Ефекти на синята светлина

N

Въздействие:

тонизира организма, предизвиква чувство на бодрост и свежест, намалява нервното напрежението, регулира кръвното налягане, подобрява концентрацията.
N

Физиотерапевтични функции:

ревитализира и стяга кожата, подобрява рязко състоянието на отпуснатата кожа.

Ефекти на зелената светлина

N

Въздействие:

Този естествен цвят дава комфорт и спокойствие, има лечебно въздействие върху безпокойството и депресията.
N

Физиотерапевтични функции:

подобрява функцията на нервната система, подобрява функцията на щитовидната жлеза, отстранява петна, акне, пъпки има стягащ ефект върху кожата.

Апаратен масаж – Nuga Best

В основата на работата на това оборудване са заложени три основни правила на древната, източна медицина:
N
Рефлексотерапия
N
Дълбок точков масаж
N
Нагряване с инфрачервена топлина
Съчетаването на различните методи на въздействие върху организма позволява да се провежда ефективна профилактика и оздравяване на широк спектър заболявания на:
N
Сърдечно-съдовата система
N
Трофични разстройства
N
Периферна нервна система /радикулити/
N
Ситуационни стресови състояния / нервна преумора/
N
Корекция на стойката в детска и юношеска възраст.
N
Снижаване на общата резистентност на организма, съпроводено с нарушаване на адапционната способност към факторите на външно въздействие; повишена чувствителност към промяна на времето
N
Контрол на теглото и избирателно въздействие върху мастните натрупвания, което спомага за отслабване.

LPG Huber Spineforce

LPG Huber Spineforce се използва за упражнения на цялото тяло, безопасно и прецизно. Разделя упражненията на пациента на 4 основни групи : съпротивление, позиция на тялото, сила и гъвкавост.
Използва се за цялостно лечение на почти всички заболявания на опорно-двигателен апарат и периферна нервна система посредством подобряване на позата, заздравяване на мускулатурата, предотвратяване на болката във всички отдели на гръбнака, увеличаване на гъвкавостта.
Апаратът е подходящ за физиотерапия при всички възрастови групи. 
N

При възрастни над 60г.

 • Поддържане на безопасно физическо натоварване
 • Баланс
 • Координация
 • Превенция от падане и контузии
N

При спортисти 

 • Невро-мускулна координация
 • Подобряване локомодацията и ефикасност на движенията
 • Повишаване капацитета при състезания
N

При пациенти с наднормено тегло

 • Увеличаване обема на движение и устойчивост при натоварване
 • Изгаряне на мазнини
 • Подобряване тонуса на мускулатурата
N

При бременни 

 • Поддържане на безопасна физическа активност
 • Заздравявне на мускулатурата на гръбнака и таза
N

При инвалиди

 • Невро-мускулна координация
 • Баланс
 • Подобряване на позата
 • Увеличаване силата на мускулатурата
LPG Huber Spineforce е създаден да заздрави дълбоките гръбначни мускули, да възстанови микро движенията на ставите и физиологичната подвижност на гръбнака, докато увеличава координацията и баланса.

Апаратът също така благоприятства лечението при болки в гръбнака от различно естество и дискови хернии чрез заздрaвяване на ядрото на мускулите и подвижността на гръбначния стълб.

Всяко упражнение се моделира чрез индивидуални протоколи от лекари и физиотерапевти според възможностите, обективно състояние на пациента и резулататите, които трябва да се постигнат.